Kunst har alltid vært en arena for motstand, lek og alvor. Som  utfordrer normer, holder makthaverne ansvarlige, og som har åpnet opp for samtaler vi ellers kanskje ikke ville hatt. Men nettopp derfor har kunsten også blitt forsøkt stoppet, nedprioritert, sensurert, fjernet.

I dag skjer sensur ikke bare i autoritære regimer – den skjer i det stille, gjennom frykt, kulturelle normer, og selvsensur. Hvem får si hva? Hva tør vi lage kunst om? Hva tør vi le av, kritisere, føle?

Seminaret løfter fram kunstens frie rom – og hva som skjer når det trues. Det handler ikke bare om ytringsfrihet, men også om hvilke historier vi får høre – og hvilke som forblir tause.

Seminaret ledes av Elisabeth Lyng, og vi får høre fra et knippe kunstnere og utøvere med sterke, personlige perspektiver på temaet.

Meld deg på så vi vet hvor mange vi skal bestille mat til.


Seminaret etterfølges av samtalen “Kunstnerisk frihet og samfunnsansvar”.


Man er ikke nødt til å ha deltatt på seminaret for å delta på samtalen.

En underliggende tematikk for Vårscenefest 2024–2027 er “uenighetsfellesskap” – idéen om at vi må kunne være uenige, sammen. I år inviterer vi derfor til et eget seminar som vier seg til å  dykke dypt inn i dette temaet.

Gjennom fire timer får du:

  • Møte kunstnere som har utfordret grenser og kjent sensur på kroppen

  • Mulighet til egen refleksjon – hva betyr sensur for deg?

  • Delta i engasjerende aktiviteter og samtaler, utfordre egne perspektiver.

Sensur og forbudt kunst

Sensur og forbudt kunst

Fredag

02. mai

Kl: 11:00-15:00

Tromsdalen skole

Gratis inngang

OM DELTAKERNE:

Elisabeth Lyng:
Konfransier og altmuligkvinne 

Elisabeth Lyng er fra Alta. Har bodd i Tromsø i snart 7 år. Utdannet kulturentreprenør og brenner for å bruke teater som verktøy innen mental helse. Jobber fast som sufflør og inspisient på Hålogaland Teater, og som danseinstruktør og sanger på siden. 

Espen Klouman Høiner
Innleggsholder
er kjent som skuespiller, dramatiker og regissør.
Hans kunstneriske arbeid veksler mellom film- og scenekunstproduksjoner og egen tekstproduksjon. Klouman Høiner er for tiden doktorgradsstipendiat i skuespillerfag ved Kunsthøgskolen i Oslo med prosjektet “En skuespillers skapende rom – kunstneriske strategier i et tekstbasert og framtidsmytisk teater”.

Sebastian Tjørstad  og Nasser Mhende:
Intervjues av Rebekka Brox Liabø

Vi møter Sebastian Tjørstad  og Nasser Mhende - dansekunstnere som sammen har skapt forestillingen “Balanse” som vises under årets Vårscenefest 3.mai.
Rebekka Brox Liabø er dramapedagog, dramatiker og forfatter. Prosjektleder for blant annet “Snakk for deg sjøl”, “Her e Æ!” og forestillingen “Lykkejegerne” som ble spilt på Hålogaland Teater.

Oda Nigist Wigstøl:
Innleggsholder

Oda Nigist Wigstøl er musiker, filmskaper, aktivist og samfunnsviter. Gjennom sitt arbeid forener hun kunst og samfunnsengasjement, og bruker visuelle og musikalske uttrykk til å utforske spørsmål om identitet, tilhørighet og politisk motstand.

I seminaret deler Oda Nigist personlige og faglige erfaringer fra tiden som kunstner og forsker i Addis Ababa. Hun undersøker hvordan kunst kan fungere som et redskap for å konfrontere sensur, vold og folkemord i Etiopia – og hvilke grenser som finnes for kunstnerisk frihet i møte med politiske realiteter. Med dette som utgangspunkt: Hva skjer når kunsten blir for farlig?

Blythe Olson:
Innleggsholder 

Blythe kombinerer sine talenter innen dans, musikk, teater og luftakrobatikk for å skape unike burlesk-numre – som spenner fra frekt alvorlige, til klassisk vaudeville-komedie, til barnslig moro.

Med en forkjærlighet for jazz og swing fra 1930- og 1940-tallet, er burleskens kunst det nyeste tilskuddet i Blythes repertoar som scenekunstner.