
MØT SPENNENDE SCENETEKSTER I TROMSØ!
Få ting skaper sterkere resonans enn scenetekst.
Rykende ferske scenetekster møter et spent publikum når Scenetekstivalen sparkes i gang igjen. Like før årets Vårscenefest inviteres vi inn i rom hvor vi får lov til å dykke ned i det ukjente, hvor scenetekster i ulike stadier av utviklingen presenteres. Det blir sterke møter som berører, utfordrer og engasjerer i spennet fra sannhets- og forsoningskomiteen, via brev til Gaza og Darth Vader og skolekriger - alle presentert av spennende og sylskarpt presise dramatikere.
Letters to Gaza
Forestillinga er inspirert av brev ungdom i Tromsø har skrevet i solidaritet til ungdom i Gaza – en sterk påminnelse om den dype forbindelsen mellom de to byene.
Gjennom en blanding av stemmer og tekster skapt i samarbeid med unge fra Gaza, tar forestillinga oss med på en emosjonell reise fylt med motstandskraft, håp og solidaritet. Ni unge, talentfulle skuespillerspirer fra Kongsbakken vgs. gir liv til brevene. Forestillinga er et samarbeid mellom Kongsbakken vgs. Tvibit og Ferske Scener
Tromsø rådhus, søndag 27.april kl. 15:00
Kapittel 21/Iona
Da sannhets- og forsoningskommisjonens rapport ble lest opp i en 36-timers maraton på Nationaltheatret, ble Kapittel 21, om sjøsamisk fiske og fiskeripolitikk, utelatt. Kapittelet viser hvordan fiskeripolitikken har forsterket fornorskingens konsekvenser – også lenge etter at den offisielle fornorskningspolitikken tok slutt.
Forestillingen Iona (2017), produsert av Koie Produksjoner og Ferske Scener, nærmer seg temaet «norsk fiskerpolitikk» mer poetisk og rabulistisk.
Denne lesningen er en blanding av de to tekstene. Alvoret er til stede, men uttrykket er galgenhumoristisk og lekent. Bernt Bjørn og Håkon Mathias Vassvik framfører teksten, mens Johan Sara jr. skaper et stemningsfullt lydlandskap med improvisert joik, lyder og sang.
Visningsted:
Kulta - Blackbox
Lørdag 26.april kl 19:00
Å være
Av og med Marte Hansen er “Å være” et Ungkunstprosjekt med premiere under Festspillene i Nord-Norge 2025.
Tema er å være ung voksen i en verden styrt av sosiale medier. Hvordan påvirker dette den mentale helsen på godt og vondt? Hansen ser på hvordan hun som tekstforfatter og utøver kan ta den nordnorske humoren i bruk - uten at det går på bekostning eller undergraver viktigheten og alvoret i temaet. For må humor alltid brukes som “comic relief” når man snakker om vanskelige temaer? Eller kan man bruke humor for å få fram andre følelser hos publikum?
Samarbeidspartnere i utvikling av manus er:
Finn Arve Sørbø, scenekunstner og programleder
Tale Næss, dramatiker og dramaturg
Leselaben er støttet av ArtLab, Davvi Senter for scenekunst
Visningsted:
Rådstua Teaterhus
Mandag 29.april
Schoolwars
Hovedpersonen Lea er ei jente som ikke har så lett for å få venner. Darth (Vader) fra Star Wars er hennes usynlige venn. Hun er også venn med Liv, men bare når de er hjemme, aldri på skolen. På skolen blir Liv mobbet av Celina og Matea. Lea, som er helt alminnelig feig, prøver i det lengste å holde seg inne med Celina og Matea, og står ikke opp for Liv, ikke før det plutselig ikke går lenger.
Mandag 28. april kl 13 møter vi publikum med en blanding av visning og lesning
For barn fra 9 år.
Manusforfatter Lina Killingdalen: Utdannet dramaturg fra Århus
Skuespillere er Trond Peter Stamsø Munch, Vera Østbye Lysnes og Frida Sørbøe
Støttet av Fond for utøvende kunstnere
Takk til Avdeling for kreativ teknologi på Tvibit
Karelian Ghosts
En work-in-progress visning av det flerspråklige arbeidet til Anitta Suikkari og Vanja Hamidi Isacson. Suikkari og Hamidi Isacson har familiebakgrunn fra det samme området i Karelen, et område som i dag er delt mellom øst og vest, mellom Russland og Finland. Publikum tas med inn i verkstedet og kan vandre rundt i klær, bilder, sko, gamle bøker, kart, familietre.. Anitta Suikkari er guide: det blir tekster, fortellinger og sanger om flukt og hjemløshet og nye begynnelser, galskap og overlevelseskraft.
Bernt Bjørn medvirker som aktør og musiker
Visningsdag er tirsdag 29. april kl 19.00
Sted: Small Projects, Grønnegata 23
Arbeidet er støttet av: Norsk Kulturfond